«Είμαι έγκυος σε δίδυμα – Απαντήσεις στις πρώτες μου απορίες»
Πόσο συχνές είναι οι δίδυμες κυήσεις;
Οι δίδυμες κυήσεις δεν είναι καθόλου σπάνιες! Η πιθανότητα δίδυμης κύησης στις μέρες μας ανέρχεται στο 2-3% λόγω του υψηλότερου ποσοστού υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και του μεγαλύτερου μέσου όρου ηλικίας της μητέρας.
Τι είναι τα μονοζυγωτικά (ίδια) δίδυμα και πώς προκύπτουν;
Τα μονοζυγωτικά δίδυμα συμβαίνουν όταν 1 ωάριο γονιμοποιείται από 1 σπερματοζωάριο και στη συνέχεια χωρίζεται (αμέσως μετά τη γονιμοποίηση) για να σχηματίσει 2 έμβρυα.
Τα μονοζυγωτικά δίδυμα έχουν τα ίδια γονίδια. Έχουν το ίδιο φύλο και μοιάζουν πολύ. Είναι λιγότερο συχνά από τα διζυγωτικά δίδυμα, καθώς αποτελούν το 1/3 των δίδυμων κυήσεων.
Τι είναι τα Διζυγωτικά (διαφορετικά) δίδυμα και πώς προκύπτουν;
Τα διζυγωτικά δίδυμα συμβαίνουν όταν γονιμοποιούνται 2 διαφορετικά ωάρια από 2 διαφορετικά σπερματοζωάρια και σχηματίζουν 2 έμβρυα.
Τα διζυγωτικά δίδυμα έχουν μερικά κοινά γονίδια, αλλά όχι όλα. Είναι σαν 2 ξεχωριστά αδέλφια, αλλά μοιράζονται τα ίδια γενέθλια. Έτσι μπορούν να είναι 2 κορίτσια, 2 αγόρια ή ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Εμφανίζονται πιο συχνά (2/3 των δίδυμων κυήσεων.
Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αν έχουν κοινό (μονοχοριακά) ή διαφορετικούς (διχοριακά) πλακούντες! Τα μονοχοριακά είναι όλα και μονοζυγωτικά, δηλαδή πανομοιότυπα, ενώ, μόνο 1 στα 7 διχοριακά είναι μονοζυγωτικά.
Γιατί έχω δίδυμα;
Ορισμένα πράγματα αυξάνουν τις πιθανότητες να αποκτήσετε δίδυμα. Αυτά περιλαμβάνουν:
● Να είστε 30 ετών και άνω
● Να έχετε κάνει κάποιας μορφής υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με φάρμακα ή “in vitro γονιμοποίηση” (ονομάζεται επίσης “IVF”).
● Η φυλή σας – Οι δίδυμες εγκυμοσύνες είναι πιο συχνές στη μαύρη από ότι στην ασιατική ή τη λευκή φυλή
● Να έχετε οικογενειακό ιστορικό διδύμων
Χρειάζομαι ειδική φροντίδα στην εγκυμοσύνη;
Ναι, εάν είστε έγκυος με δίδυμα, θα χρειαστείτε ειδική φροντίδα κατά την προγεννητική περίοδο. Θα βλέπετε τον γιατρό σας πιο συχνά από ότι στις κυήσεις με ένα έμβρυο. Θα κάνετε επίσης συχνά υπερήχους για να ελέγχετε πώς μεγαλώνουν τα μωρά σας.
Τι άλλο πρέπει να ξέρω για την εγκυμοσύνη αυτή;
Το να έχετε δίδυμα είναι λίγο διαφορετικό από το να έχετε μόνο ένα μωρό καθώς μπορεί να εμφανιστούν κάποια προβλήματα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα είναι τα μωρά να γεννηθούν πολύ νωρίς, πριν από 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης (3 ή περισσότερες εβδομάδες πριν από την ημερομηνία λήξης). Οι γιατροί χρησιμοποιούν τη λέξη “πρόωρο” για μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς. Τα πρόωρα μωρά είναι πιο πιθανό να είναι μικρότερα και πρέπει να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν ιατρικά προβλήματα, όπως αναπνευστικά προβλήματα.
Οι έγκυες σε δίδυμα είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή/και προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εάν τα δίδυμα σας είναι πανομοιότυπα, θα χρειαστούν συχνότεροι υπερηχογραφικοί έλεγχοι για να ελέγξουμε επιπλοκές λόγω της επικοινωνίας των εμβρύων μέσω αγγείων του πλακούντα όπως το «σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο», το «σύνδρομο πολυκυτταραιμίας-αναιμίας» και τον κίνδυνο υπολειπόμενης ανάπτυξης ενός από τα δύο. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα προβλήματα, θα σας παρακολουθούμε στενά και θα σας προτείνουμε την ανάλογη θεραπεία.
Οι δίδυμες κυήσεις δεν συνεχίζονται πέρα από τις 37 εβδομάδες όπου και συνιστάται τοκετός. Ειδικά για τις μονοχοριακές κυήσεις αυτό πραγματοποιείται στις 36 εβδομάδες, αν δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι να γίνει νωρίτερα.